Hjälp Ukrainas flyktingar i jul - ge din gåva nu

Snabb hjälp till Malawi efter naturkatastrofen

Drygt 144 000 kronor kom in under Frälsningsarméns katastrofinsamling i anslutning till cyklonen Freddy i Malawi. Tack vare pengarna kunde mat och hygienartiklar delas ut i den akuta fasen av hjälparbetet, där en halv miljon människor mist sina hem. Nu väntar en lång uppbyggnadsfas i landet och fortsatt stöd behövs till människorna på plats.

Ellinor Huhome bor i Blantyre i Malawi. Hon berättar om de skräckfyllda dygnen när cyklonen drabbade Malawi i mars. Efter tre dagar av kraftigt regn och starka vindar rasade första väggen på familjens hus, vilket gjorde att vinden kunde gripa tag i taket, som blåste i väg. Strax därefter kollapsade hela huset.

Tvingades fly med sjuk dotter

– Jag var jätterädd. Min sjuåriga dotter var dessutom väldigt sjuk. Vi var tvungna att fly till grannarna eftersom cyklonen inte visade några tecken på att mattas av. Där stannade vi i fyra dagar innan vi kunde vi bege oss till skolan där vi nu bor, berättar Ellinor allvarligt.

Hemlös och sover på skolans golv

Skolan ligger på gångavstånd från Ellinors raserade hem. Men att tränga ihop sig med många andra familjer i ett klassrum är inte lätt. Under dagarna måste sovsaker och packning flyttas då eleverna ska undervisas. Hon längtar efter att få återvända till sitt hem.  

-Jag kan ju inte laga mat som jag brukar till familjen. Direkt efter frukosten brukade jag börja förbereda lunch och middag. Livet är väldigt annorlunda nu, säger Ellinor, och lägger till att är tacksam för hjälpen som kommit från Frälsningsarmén.

Mat och hygienartiklar delas ut i akutfasen

Det var i mars som Malawis sydöstra delar träffades av en förödande cyklon där kraftiga regnoväder, översvämningar och jordskred gjorde att en halv miljon människor förlorade sina hem och fler än 500 miste livet. De södra delarna av landet är hårdast drabbade och det råder fortfarande stor brist på utrustning och pengar.

Frälsningsarméns insatser koordinerades av myndigheterna i Malawi och inkluderade flera andra kyrkor och organisationer. Främst har mat och hygienartiklar delats ut.

– Tack vare insamlingen kunde vi vara på plats fort i nöden. Tiden är en viktig aspekt vid katastrofer. Förutom hjälpen är det viktigt att människor inte känner sig övergivna när hus, ägodelar eller anhöriga tagit ifrån dem, säger Claes Johan Alexandersson, programrådgivare vid Frälsningsarméns internationella utvecklingsavdelning.

Ett gäng fältarbetare från Frälsningsarmén i Malawi som har varit med i hjälparbetet efter naturkatastrofen. De står tillsammans och ler mot kameran.
Fältarbetare från Frälsningsarmén i Malawi som har varit med i hjälparbetet efter naturkatastrofen.

Såg hur Frälsningsarméns hjälp nått fram

Claes Johan och kollegan Ngolia Kimanzu reste i april till Malawi och fick själva se hur hjälpen nått fram. Cyklonen har på sina håll orsakat bland annat glidande landmassor som tagit hela hus med sig.

– Att oväder av den här kalibern når Blantyre är mycket ovanligt, ingen vi pratade med kunde minnas att det hänt tidigare. Kraftiga regn och vindar är en sak, men jordskred skapar stor förödelse för enskilda och hela samhället, säger Claes Johan Alexandersson.

Tränger ihop sig och sover i klassrum

Han återger hur familjer som förlorat sina hem utanför Blantyre nu bor tätt packade tillsammans i ett klassrum i den näraliggande skolan. Här finns ingen möjlighet att laga mat och på morgonen måste klassrummen tömmas för att undervisningen ska kunna bedrivas. Familjerna spenderar dagen med att försöka sköta de odlingar som finns kvar intill raserade bostäder.

Kvinnorna drabbas hårdast av naturkatastrofen

– En katastrof innebär många praktiska konsekvenser som man inte tänker på. Hela familjen och även utbildningssituationen drabbas. Det kan bli så att familjerna tvingas bo i mer än ett år på skolan, då uppbyggnadsfasen av bostäderna kommer att ta tid, säger Claes Johan Alexandersson.

Han påpekar att naturkatastrofer främst drabbar kvinnorna eftersom de stannar hemma och sköter barn och hushåll medan männen ofta arbetar på annan plats. Därför har katastrofhjälp också en viktig jämställdhetsaspekt.

Text: Carina Tyskbo 
Bild: Frälsningsarmén Internationell utveckling