Hjälp Ukrainas flyktingar i jul - ge din gåva nu

Psykologen Natalija ger hopp till Ukrainas flyktingar

Tusentals ukrainska flyktingar har fått hjälp av Frälsningsarmén i Lettland med nödvändiga resurser och psykosocialt stöd. 76 % av dem som fått hjälp rapporterar positiva effekter på deras mentala hälsa. Natalija Anisimova, psykolog och själv flykting från Ukraina hjälper andra flyktingar att bearbeta trauman och problem som uppstår i det nya landet. 

Sedan krigets intensifiering i februari 2022 har Frälsningsarmén i Lettland varit en viktig resurs för ukrainska flyktingar. Genom ett omfattande stödprojekt har tusentals familjer fått tillgång till nödvändiga resurser samt psykosocialt stöd för att bearbeta de trauman som kriget orsakat. Frälsningsarmén i Lettland har sedan dess hjälpt flyktingarna från Ukraina på olika sätt. 

Åren 2022-2023 gavs nödhjälp, som matpaket, kläder och hygienartiklar till över 1200 familjer varje månad. För många har dessa resurser varit avgörande för deras vardag och överlevnad. Efter ett tag förändrades behoven och man anpassade därför hjälpen. Sedan 2024 delar man ut presentkort till de allra nyaste i landet, erbjuder sociala aktiviteter, möjlighet att få secondhandkläder och psykologhjälp. 

Psykologhjälpen har varit avgörande för många som lider av trauma och osäkerhet som följd av krigets påfrestningar. Med detta arbetar idag Natalija Anisimova, psykolog som själv är flykting från Ukraina där hennes hemstad ligger i de ockuperade områdena.

Sociala konflikter är vanligt

– Jag ser meningen med mitt arbete i att stödja flyktingar från Ukraina, berättar Natalija. Den psykologiska situationen är komplicerad för människor. Kriget, flytten och anpassningen till ett annat land. Om människor kommer med familjer innebär det en anpassning för alla familjemedlemmar. Och när de tar med sig sina sociala svårigheter in i familjen uppstår konflikter.

Till en början var Natalija förvånad över vilka problem man först behövde hjälp med då hon hade förväntat sig att de kom för att bearbeta sina krigstrauman och flyktingtrauman. Men det blev oftare att hon behövde arbeta med familjekonflikter, konflikter på arbetet och i samhället, och oförmågan att anpassa sig.

– Dessa krigstrauman har människor skjutit åt sidan, menar hon. För dem var det viktigare att fokusera på socialisering.

 Psykologen Natalija sitter i en fåtölj, framför henne med ryggen mot kameran sitter en ung mamma med ett litet barn i famnen.
På centret arbetar Natalija Anisimova, psykolog och själv flykting från Ukraina med att hjälpa andra flyktingar att bearbeta trauman och hjälpa dem i de nya problem som uppstår i det nya landet. Foto: Jonas Nimmersjö

Med lösta konflikter kan personlig utveckling ske

Natalija har sett många personer resa sig och komma igenom sina värsta problem och berättar om en ung kvinna, 24 år, som kom till henne gråtandes. Kvinnan hade inga vänner eller någon annan social kontakt och hon var i konflikt med sin egen mamma, som hon hade flytt tillsammans med.

– Vi arbetade tillsammans i cirka tre månader, en gång i veckan, berättar Natalija. Efter ett halvår kom hon tillbaka med en bukett blommor och sa: ”Natalija, jag kom till dig i tårar, utan vänner, men nu har jag en pojkvän, ett eget företag, dansklasser, massor av vänner och ett jobb. Allt är fantastiskt.” 

En annan framgång berättar Natalija, är när människor kommer hit med sina familjekonflikter men fortsätter för sin personliga utveckling. Det betyder att de är fria från konflikter och är redo att växa, vilket är en stor prestation, menar hon. 

Natalija försöker lära sina klienter att också hjälpa andra, först ska de ta hand om sig själva. Sedan får de hjälpa andra.

– Människor sprider lätt ilska, men de kan också sprida vänlighet och hjälpsamhet genom ömsesidig hjälp. På så vis skapar vi en gemenskap av ömsesidigt stöd och glädje.

Efterfrågan på psykologer ökar

Flyktingcentret lägger inte mycket resurser på marknadsföring för att få folk att söka hjälp och har ofta fullt upp ändå. Men då och då lägger Natalija upp en annons på sociala medier.

– Varje gång lag gör det får jag ett stort antal klienter, som jag arbetar med i tre till fyra månader. Efter ett tag minskar behovet, och jag annonserar igen för att möta efterfrågan. Dessutom sprider sig ryktet mellan människor.

– Jag vill säga ett stort tack till alla som gör denna hjälp möjlig. Jag tackar alltid å ukrainarnas vägnar för den hjälp vi får – den är verkligen nödvändig. Jag ser också att efterfrågan på psykologer ökar. Många förstår inte vad en psykolog gör men upptäcker att det kan vara till nytta. Detta är vad jag kallar popularisering av psykologi.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

FAKTA: Hjälp från Frälsningsarméns flyktingcenter i Riga

Under 2023 fick:

  • 20–30 familjer per månad får hjälp med presentkort.
  • 150–200 personer per månad deltar i olika aktiviteter.
  • 50–60 psykologsamtal per månad (inklusive barn och vuxna).
  • 100–150 personer besöker klädbutiken.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete för Ukrainas flyktingar