Hjälp Ukrainas flyktingar i jul - ge din gåva nu

Hjälp till flyktingar från Ukraina

Att tvingas fly sitt land är en fruktansvärd upplevelse. Enligt UNHCR lever 43 miljoner människor som flyktingar världen över, varav över 6 miljoner av dessa är från Ukraina och som har bosatt sig i Europa. Frälsningsarmén stöttar ukrainska flyktingar i flera europeiska länder, inklusive Polen, Rumänien och Lettland.

Under de första dagarna av Ryssland-Ukraina-kriget fick Frälsningsarmén i de östeuropeiska länderna extremt många förfrågningar om hjälp och ett system för att registrera flyktingar och dela ut bistånd behövde snabbt tas fram. Nödhjälpen som gavs initialt var utdelning av måltider och drycker, hjälp med transport och erbjudanden av tillfälliga boenden.

– Hjälpen vi gav täckte inte bara flyktingarnas grundläggande behov, den räddade människor, ofta mödrar, från förtvivlan och självmordstankar, berättar kapten Eduard Lebedev, regionchef för Frälsningsarmén i Bulgarien.

Praktisk hjälp, psykiskt stöd och själavård

Efter över tusen dagar; två och ett halvt år, av krig har Frälsningsarmén i de östeuropeiska länderna nu andra problem att ta itu med. De lokala myndigheterna är inte så intresserade av att stödja flyktingarnas hyreskostnader eller skolmaterial anpassat för barn som bor utomlands. Och behovet av psykologisk rådgivning för dem som lider av krigstrauman eller stress är fortfarande stort. Förutom den praktiska hjälpen erbjuder Frälsningsarmén idag psykosocialt stöd och själavård, samt genomför informationskampanjer för att se till att flyktingarna ska känna till riskerna att bli utsatt för människohandel som finns.

”Frälsningsarmén hjälpte mig att överleva”

Äldre, barn och andra utsatta personer står inför många utmaningar när de flytt från sitt land. UNHCR  rapporterar att 92 procent av de flyktingar som är äldre kämpar för att tillgodose sina grundläggande behov. De flesta äldre är beroende av pensioner från Ukraina eller socialt skydd i värdlandet.

Vera, en äldre kvinna från Charkiv, upplevde dagligen attacker mot sitt hem under krigets första månader. Med vänner och familj utspridda över hela världen, beslutade hon sig för att på egen hand flytta till Polen. Men när statligt stöd för att hjälpa flyktingar att täcka hyreskostnader upphörde i juli behövde Vera leta efter ett billigare, delat boende.

– Frälsningsarmén hjälpte mig att överleva den mörkaste tiden i mitt liv, berättar Vera. Jag är väldigt tacksam mot Frälsningsarmén som gav mig mat, kläder och bad för mig.

Frälsningsarmén fokuserar på människors individuella behov och därför är presentkort för mat en viktig del av insatserna. Denna form av stöd ger flyktingarna möjlighet att själva välja produkterna som de behöver. Övergripande har Frälsningsarméns östeuropeiska territorium delat ut över 400 000 värdekuponger i de fem länder där man verkar.

Ukrainska ungdomar på ett läger arrangerat av Frälsningsarmén i Bulgarien.

Hjälp riktad till flyktingbarnen

Barn utgör 40 procent av alla dem som tvingats på flykt världen över. Frälsningsarmén i Östeuropa arbetar därför på många sätt för att stödja just barn.

– Människor hade bokstavligen inte något att äta och inga pengar att köpa skolmaterial för till sina barn, berättar Eduard Lebedev. Skolpaketen som Frälsningsarmén har delat ut täcker 90 procent av de viktigaste behoven. De som har fått hjälp upprepar ofta frasen: ”Om det inte vore för er, skulle vi helt enkelt inte klara oss.

Ett eftermiddagsprojekt för ukrainska barn i Georgien har pågått i två år. Skolbarn får extra lektioner, näringsrika måltider och en säker plats att vara på när deras föräldrar arbetar. Under skolloven anordnas läger med besök på museer och teatrar.

Förutom riktade insatser, välkomnas även flyktingbarn till Frälsningsarméns befintliga verksamhet.

– Barn från Ukraina har tagits emot i scouterna och deltar ofta i ungdoms-, tonårs- och scoutläger. Barnen deltar också i en teaterproduktionstävling, säger Artiom Porojniuc, projektadministratör i Moldavien-divisionen.

”Det handlar om livet för dessa människor”

Trots utmaningar har Frälsningsarméns personal i Östeuropa fortsatt att sätta sin tillit till Gud. Generositeten från Frälsningsarmén världen över och från många privata givare har möjliggjort över 100 projekt, både kort- och långsiktiga. Samarbetet med andra icke-statliga organisationer och hjälpen från volontärer från olika kyrkor har också bidragit till att göra arbetet möjligt. Att föra människor samman, både fysiskt och digitalt, enade mot svårigheter och med en stark tro på Gud, kan endast resultera i enormt positiva resultat.

– Arbetet som utförts under två år är unikt och extremt nödvändigt eftersom det handlar om livet för människor som inte bara befinner sig på flykt, utan också i förtvivlan samt har upplevt svek och hopplöshet. Därför är vi här och vill vara det till slutet, avslutar Eduard Lebedev.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete