Hjälp Ukrainas flyktingar i jul - ge din gåva nu

Från flykting till chef för flyktingcentret

När kriget i Ukraina tvingade Anzjelika Kryvenko att söka hjälp hos Frälsningsarmén i Riga, blev det början på en resa som skulle förändra hennes liv – och många andras. Från hjälpsökande till volontär och nu ledare för flyktingarbetet, har hon skapat 'Ett andra hem', en trygg mötesplats där gemenskap, stöd och framtidshopp växer fram för människor på flykt. 

På Frälsningsarméns flyktingcenter för ukrainare i Riga delade man till en början ut matpaket och hygienartiklar. Några flyktingar gavs också tillfälliga bostäder. Omkring 1200 familjer per månad fick hjälp första året. 

Ett andra hem

Anzjelika Kryvenko, var en av alla flyktingar från Ukraina som sökte hjälp hos Frälsningsarmén i Riga. Efter ett tag ville hon också hjälpa andra och började då som volontär hos Frälsningsarmén, idag är hon anställd och ledare för flyktingarbetet. Hon är också en av initiativtagarna till ”Ett andra hem”, en plats där människor kan komma och känna sig trygga, precis som hemma. En plats dit en flykting, en person som inte har många bekanta och vänner runtomkring, kan komma och känna gemenskap. En plats där en person kan bli omhändertagen, hjälpt, få ställa frågor och få råd.

– Ofta besöker vuxna kvinnor oss, berättar Anzjelika. De är väldigt glada över att det finns en plats där de kan komma och prata med andra kvinnor med liknande intressen, gemensam historia, och så vidare. 

Feedbacken från gästerna är alltid positiv menar Anzjelika. En gång kom en man dit, satte sig i en stol och sa: ”Tjejer, ni har lyckats! Det är så hemtrevligt här, så underbart, så rent, och jag känner verkligen som om jag är hemma.”

– Vi lyckades, om till och med män kan komma hit och bara sitta, säger Anzjelika. Han pratade inte mycket, bara satt, drack sitt kaffe, och gick. Det var något oförglömligt.

Atmosfären är fylld med kärlek och omtanke

I slutet av 2023 avslutades det första hjälpprojektet, där man huvudsakligen delat ut mat och kläder. Då startades detta nya projekt vars huvudmål är att distrahera flyktingar från sociala medier, så att de inte läser nyheter som kan trycka dem ännu djupare ner i depression. De kan istället komma till centret och ha gemenskap med likasinnade, hitta vänner, gemenskap, lära sig något nytt.

Egentligen har inte mycket förändrats menar Anzjelika. Man har fortfarande en stor grupp volontärer och ett stort närverk med andra organisationer. Det man däremot är glad att slippa är att inte längre behöva bära tunga väskor med mat och hygienartiklar ut och in i bilar. Man slipper tunga lyft.

– Våra händer har blivit lugnare, eftersom vi brukade lasta av 6 ton produkter per vecka, Nu har vi en lugnare atmosfär, fylld med kärlek och omtanke. Vi möter gäster, berättar för dem om deras möjligheter på vårt center, vad vi kan göra för dem.

Besökarna blir själva volontärer

Man har också en uttalad möjlighet för besökarna att själva bli volontärer i Frälsningsarmén. De kan bli en del av teamet, leda klasser och lära sina egna något som de själva är bra på.'

– Jag tror att det är en möjlighet att göra sig själv till en behövd del av samhället att dela med sig av vad man har och samtidigt säga till sig själv – bra gjort! Vi har många kurser, där de till exempel kan lära sig att måla och väva. Huvudmålet är att återföra en person till livet, att på något sätt återställa honom, menar Anzjelika.

– Vad jag först och främst vill ge en person som kommer för första gången, är att visa att han inte är ensam, att det finns människor som kan stödja honom. Människor som har upplevt samma sorts smärta som han har, som förstår och accepterar honom precis som han är och kan stödja. 

Hjälp och avlastning

Eftersom man har ett stort nätverk kan man också berätta för de hjälpsökande om andra organisationer där de kan få hjälp. Man hjälper också till med att anmäla sig till läkare och berättar om vilka rättigheter en flykting från Ukraina har i Lettland, som att de får resa gratis i Lettland med ett ukrainskt pass.

– De kommer till oss, och vi kan berätta om deras möjligheter, säger hon. Vi kan avlasta dem, ge dem lite frihet från barnen, medan barnen leker kan mammorna sitta och dricka kaffe och prata. 

– Jag kan berätta en liten hemlighet – vi kommer att ha ett organiserat evenemang för volontärer, eftersom det är väldigt viktigt att säga tack till volontärerna för att de deltar i allt detta, att de ger sin kärlek och omsorg till människor. Det är väldigt viktigt att säga det till dem, så att de inte glömmer hur bra de är. Vi kommer även ha något för barnen.

– Jag tror att om alla skulle älska och behandla människor som de förtjänar att bli behandlade, med respekt, då kanske det inte skulle finnas några krig och hat i världen. Om vi är goda, kommer ännu fler goda människor att samlas runt oss, och på det sättet kan vi vinna med godhet, vilket är vad Frälsningsarmén gör – skapar en armé av goda människor som kämpar mot allt ont.

Frälsningsarmén – det är inte bara som en organisation, det är en livsstil och en del av mitt personliga liv.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete för Ukrainas flyktingar