Först kår sedan socialt arbete
Arbetet med att etablera Frälsningsarmén i Bulgarien pågår nu. Inledningsvis upprättas ett kontor i huvudstaden Sofia och förhoppningen är att ha tre livskraftiga kårer (lokala församlingar) och tre utposter inom fem år. Men var de ska vara, vilken profil de ska ha och hur arbetet ska genomföras, kommer Jostein och Magna inte att lägga sig i:
— Det är väldigt ofruktbart om du kommer utifrån och placerar något i ett land som kanske inte passar. Vi måste se vad behovet är och vad människor är intresserade av att delta i. Allt måste vara rotat lokalt, förklarar Magna.
De flesta av Frälsningsarméns kårer bedriver olika typer av socialt arbete, och Bulgarien är sannolikt inte ett undantag. Men Jostein och Magna vill att kåren ska inrättas först, inte hjälparbetet.
— Om vi kommer in med rent hjälparbete så kommer vi att uppfattas som ett slags Röda korset, människor kommer att associera Frälsningsarmén bara med det. Därför tror vi på att först inrätta kårer. Och sedan kommer socialt arbete mer som ett resultat av vilka vi är, baserat på de behov vi ser över tiden, förklarar Jostein.
”Bjud på en kopp kaffe och prata om Bibeln runt bordet”
Receptet för att starta ett arbete i ett nytt land där många kanske aldrig har hört talas om Frälsningsarmén tidigare är ganska enkelt: du pratar med människor.
— Bjud på en kopp kaffe och prata om Bibeln runt bordet, säger Magna.
Och lyckligtvis kommer arbetet att ledas av ett par som är bra på just det: Eduard och Inna Lebedev.
— Speciellt Eduard har en otrolig förmåga att komma i kontakt med människor och berätta för dem om tron, ler Jostein.
Han och Magna hade känt Inna i ett par år, men träffade Eduard för första gången 2007. Då fanns det inget som tydde på att Eduard skulle bli officer och leda ett nytt arbete i Frälsningsarmén.
— Vi besökte en kår i Dubăsari i Transnistrien. Kårledaren där frågade om vi kunde be för hans son, som hade kommit ut ur fängelset samma dag. Det var Eduard. Vid den tiden var han inte kristen, även om han är son till en kårledare. Han hade levt ett tufft liv och hamnade i ungdomsfängelse som 14-åring.
Eduard hade avslutat sitt 4,5 år långa straff samma dag som Jostein och Magna kom förbi. De bad för honom och för några andra som var där, inklusive Inna, som senare gifte sig med Eduard. De två blev kristna, frälsningssoldater och sedan officerare. Och nu är ringen sluten, i och med att de ska leda Josteins drömprojekt i Bulgarien.
Erik och Kathleen från Sverige
Det är ett jobb de kommer att utföra tillsammans med ett svenskt officerspar, Erik och Kathleen Johansson, som kommer att ingå i pionjärlaget på fyra. 2019 deltog Jostein och Magna i Frälsningsarméns kongress och medan de var där kom nyheten att registreringen i Bulgarien äntligen hade gått igenom och att de på allvar kunde börja planera uppstarten. Nästa dag deltog de i ett möte och Jostein gick för att hälsa på ett par som han aldrig hade sett tidigare, det var Erik och Kathleen. Jostein och Erik fick snabbt reda på att de båda delade en speciell relation med Östeuropa.
— Erik hade varit mycket i flera länder i Östeuropa. Vi bad tillsammans under ett möte och under bönen sa jag plötsligt: ”Är det ni som kommer att vara där för att öppna arbetet i Bulgarien? Naturligtvis är det inte jag som bestämmer detta, men är det du? Svaret kom spontant: "Ja, det är nog vi", säger han.
Nu när Josteins dröm har gått i uppfyllelse hoppas han och Magna att många vill stödja den genom att förbinda sig att be för arbetet och ge en fast månatlig frivillig summa.
— Vi når väldigt långt med varje enskild person som registrerar sig som en pionjärpartner, avslutar Jostein och Magna Nielsen.
Text: Stine Frimann, Krigsropet, Norge
Foto: Frälsningsarmén och Shutterstock
Bearbetning: Kiki Broms
Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 3-2021