Handledning: ITH för barn och unga

2020 gav I Trygga Händer ut en handledning för samtal med barn och unga om deras rättigheter. Den hjälper barn- och ungdomsledaren att få en inblick i barns livssituation i Sverige idag samt guidar ledaren genom olika material och resurser för samtal med barn och unga.

Här kan du läsa och ladda ner en digital version av handledningen:

Handledningen är fylld av referenser till rapporter och material, om du läser den digitalt är alla länkar i PDF:en aktiva och du kan klicka dig vidare direkt ifrån dokumentet. Nedan följer en lista med alla länkar ifrån dokumentet: 

Material

Barns rättigheter

Elevkonventionenunderlag för samtal med barn om svåra frågor, såsom våld, försummelse, porr och sexuella övergrepp. Riktat till barn i skolåldern.

Mina rättigheterhemsida skapad av Barnombudsmannen om barnkonventionen, anpassad för alla åldrar från 2-18 år.  

Kroppen, gränser och känslor

Stopp! Min kropp! - material från Rädda Barnen som lär barn om kroppen, gränser och känslor. Finns anpassat för olika åldrar.

Liten och tryggpedagogiska övningar om känslor och rättigheter för barn i förskoleåldern. Handledning framtagen av brottsoffermyndigheten.

Social utsatthet 

Dags att prata omhemsida skapad av Stiftelsen Allmänna Barnhuset med information rikas till barn och vuxna inom tre områden: våld mot barn, sexuella övergrepp mot barn och barn till skilda föräldrar.

Utsatthet på internet, näthat och porr

Handbok för nätföräldrarHandbok från Prinsparets stiftelse med tips och hjälp för föräldrar. Tips riktade även till barn finns på hemsidan under ett projekt med namn "Tryggare och schysstare nätvardag"

Porrsnacketfilmer och tips om hur vuxna pratar om porr med barn, material från #porrfribarndom. 

Mobbning

Friends webbkurser - alla vuxna kan skapa ett gratis konto för att ta del av Friends webbkurser om bl a mobbning, kränkningar och rasism. Under fliken "Frågor och svar om mobbning" finns också mycket matnyttigt för vuxna att ta del av. 

Rapporter om barns situation

Hur har barn det? - BRIS rapport 2019 som bygger på 77 500 kontakter från barn och unga under de senaste tre åren, samt aktuell forskning. Ger en inblick i ungas vardag samt förslag på åtgärder. 

Varannan tjej under femton år sexkontaktad på nätetUndersökning från Childhood foundation, genomförd av SIFO

Unga, sex och internet efter Metoo - skrift från Allmänna barnhuset om sexuella övergrepp

Gålöstiftelsens logotyp.

Materialet är framtaget med hjälp av bidrag från Gålöstiftelsen. Stort tack till er!