Ekonomisk utsatthet i Göteborg
Frälsningsarméns kårer Göteborg möter dagligen människor som inte får pengarna att räcka till det allra nödvändigaste. Till våra boenden kommer personer som saknar bostad. Här beskriver vi korthet en del av de problem som finns i vår region.
Finns det fattiga i dagens Göteborg?
En ensamstående vuxen flykting från Ukraina får i dag (september 2024) 71 kronor om dagen att leva på och 350 kronor för sitt boende. Hur långt räcker dessa pengar för den som bor i Göteborg? Troligen räcker de inte ens till hyran.
Många olika personer som saknar inkomst har i dag någon form av bidrag från samhället - till exempel sjuka, flyktingar eller arbetslösa. Dessa bidrag hade inte höjts på många år och var på en låg nivå när priserna började skjuta i höjden 2022 efter kriget i Ukraina. Sedan dess har bidragen aldrig kommit ikapp de stigande levnadskostnaderna.
De sociala klyftorna fortsätter att öka
Relativ fattigdom är ett ofta använt begrepp för ekonomisk utsatthet i länder med globalt sett högt välstånd. En person är i ekonomisk utsatthet då hushållet har en ekonomisk standard som avviker stort från genomsnittet. Med den definitionen lever en av sex göteborgare i ekonomisk utsatthet, enligt Göteborgs stads Jämlikhetsrapport 2023. Enligt rapporten är vissa grupper oftare drabbade av långtidsarbetslöshet:
- Unga vuxna utan gymnasial utbildning
- Utrikes födda personer
- Personer med funktionsnedsättningar
- Personer över 55 år
Hemlöshet i Göteborg
År 2022 gjordes senaste gången en beräkning av antalet hemlösa i Göteborg. Enligt denna var 3 221 personer hemlösa, enligt Socialstyrelsens definition, vilket innefattade 2 524 vuxna och 697 barn.
Bland hemlösa urskiljer sig två helt olika grupper: Den största gruppen räknat i antal hushåll är ensamstående vuxna, bland vilka de flesta har någon form av social problematik, till exempel psykisk ohälsa eller beroende.
Bland barnfamiljerna är det tvärtom så att social problematik oftast saknas. Föräldrarna är oftast utlandsfödda.
Så ger Frälsningsarmén stöd
Så trots att Göteborgsregionens ekonomi och arbetsmarknad är stark finns det många grupper som står utanför arbetsmarknaden och som har har mycket svårt att leva på enbart ersättning från socialtjänsten. Personer i dessa grupper söker allt oftare hjälp hos Frälsningsarmén. Vi kan inte hjälpa alla, men stödja så många vi kan.
Personer i hemlöshet behöver först söka hjälp på socialtjänsten i sin hemkommun för att senare kunna placeras på vårt akutboende Lilla Bommen. Vår vårdkedja i Göteborg är specialiserad på att ta emot personer med missbruksproblematik.
På Frälsningsarmén hjälper vi personer av alla kategorier som behöver akut hjälp, om vi har möjlighet att ge det stödet. Dessutom erbjuder vi alltid möjligheten att få bli en del av vår kristna gemenskap, vilket också kan bli del av vägen mot ett bättre liv.