84 procent fler rådgivningssamtal på två år
Ett annat tydligt exempel på de tilltagande behoven syns i statistiken över antalet samtal under förra året. Det kan handla om själavårdssamtal, rådgivningssamtal eller andra stödsamtal.
Här ser vi den kraftigaste procentuella ökningen sedan 2022, med hela 84 procent (!) fler samtal. Det motsvarar en ökning med nästan tusen samtal i månaden – på bara två år.
– Det är ett tecken på att fler mår dåligt, men det beror till stor del också på att Frälsningsarmén får ta ett större ansvar i mer komplicerade ärenden. Myndigheternas långa handläggningstider gör att fler vänder sig till oss när de får problem, förklarar Leif Bergström.
”Väldigt glädjande – och samtidigt nödvändigt”
Men en ljusglimt i sammanhanget – mitt i den tilltagande utsattheten – är att allt fler väljer att ge en frivillig gåva till Frälsningsarméns sociala arbete. Bara under förra året ökade antalet gåvogivare med hela 28 procent. Antalet enskilda gåvor ökade med cirka tio procent de totala gåvointäkterna ökade med mer än tolv procent.
– Det är förstås väldigt glädjande att fler väljer att ge gåvor till Frälsningsarméns sociala arbete. Och samtidigt är det alldeles nödvändigt. Utan de här gåvorna hade vi aldrig kunnat hjälpa alla de utsatta medmänniskor som nu kommer till oss, konstaterar Leif Bergström.
Leif Bergström hoppas att den uppåtgående trenden i givande till Frälsningsarméns sociala arbete håller i sig även under 2025.
– Jag hoppas verkligen det, för vi ser ingen avmattning på behovssidan. Allt fler söker sig till Frälsningsarmén när livet kraschar och vardagen inte går ihop. För att kunna hjälpa alla utsatta behöver vi fler vänner, som vill stå tillsammans med oss och i kampen mot utsattheten.
Text: Lukas Berggren
Foto: Jonas Nimmersjö