Så möter Frälsningsarmén i Sverige flyktingvågen från Ukraina
Mat, kläder, leksaker och tillfälligt uppehälle men kanske framför allt mötesplatser med social samvaro och möjlighet att prata om det som sker i krigsdrabbade Ukraina. Det vill Frälsningsarmén i Sverige erbjuda de flyktingar som nu når vårt land. Människor som kommer till våra kårer är trötta och ledsna men tacksamma över att vara i säkerhet.
Människor som flyr kriget i Ukraina strömmar nu in i Sverige och Frälsningsarmén är redo att möta dem och deras behov.
Övernattning, boenden, förnödenheter och gemenskap
Innan flyktingarna hänvisas till flyktingboende hjälper Frälsningsarmén till vid akut behov av övernattning i en del av Frälsningsarméns lokaler. Exempelvis i Luleå, Hällnäs, Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik, Gävle, Umeå, Skellefteå, Uppsala och kåren Templet i Stockholm. Vissa kårer/församlingar har lägenheter som kan användas för detta, exempelvis i Storuman, Vilhelmina och Västerås. Robert Tuftström, biträdande samfundsledare berättar att om det finns önskemål från Migrationsverket kommer man att se över möjligheten att upplåta en del fastigheter till flyktingförläggningar.
Många av kårerna bjuder in till mötesplatser och social samvaro och delar ut matkassar och presentkort på mat. De bistår med samhällsinformation och kan ibland servera måltider och dela ut filtar, madrasser och sovsäckar. På vissa håll finns ryskspråkiga kårmedlemmar som kan agera tolkar, bland annat på Söderkåren i Stockholm och kårerna i Vilhelmina, Skellefteå, Hällnäs och Haparanda.
— I ett längre perspektiv kan vi i våra verksamheter, erbjuda en trygg plats för barn, ungdomar och familjer att mötas, umgås och ha gemenskap, liksom enklare undervisning i svenska språket, säger Robert Tuftström.
Kåren i Umeå har blivit en samlingsplats för familjer som får möjlighet att träffa sina landsmän, samtala, fika, få hjälp med myndighetskontakter och annat praktiskt. Dit kan även mammorna ta sina barn och få lite avlastning. Detta sker i samarbete med Vän i Umeå och till första samlingen kom tre mammor med barn.
— Det har varit en stor förmån att kunna göra detta och vår önskan är att bygga relationer med familjerna, säger Linnea Kampha, familjekonsulent på kåren.
— Vi upplevde att dom var glada och tacksamma över att vara här men har samtidigt en oro över dom som är kvar i Ukraina. Alla dem vi träffade nu behövde lämna sina män vid gränsen, fortsätter hon.
”De flyktingar från Ukraina vi mött är trötta och ledsna”
I Västerås har man hjälpt Migrationsverket att förbereda lägenheter för flyktingar. Personal och volontärer har även serverat te och kaffe på Migrationsverket och pratat med bland annat människor som flytt från Ukraina.
— En kvinna grät och berättade om allt hon lämnat bakom sig. En annan familj vill tillbaka till sitt hem så snart de kan och ett barn lämnade in en teckning med en stridsvagn som sköt ner en människa, berättar Alejandro Gallardo, kårledare i Västerås.
— De vi mött är trötta och ledsna men samtidigt starka. Vi tror att behovet av att få prata och sörja kommer bli större för varje dag som går. Speciellt människor nås av budskapet om makar och fäder som dött på grund av kriget. Detta berör oss mycket och vi gråter när vi ber för situationen i Ukraina, fortsätter han.
Öppen förskola för flyktingbarnen
Genom kårens kurativa arbete har man fått kontakt med en familj med två tonårssöner som man stöttat på olika sätt. Den sjuttonåriga sonen slapp nätt och jämnt delta i kriget och enligt Alejandro drömmer han om att bli en framgångsrik boxare. Här har han fått möjligheten att träna boxning i en klubb och har varit med på ungdomssamlingar på kåren.
På en del orter planerar man att ha öppen förskola för flyktingbarnen och på Södra Vätterbygdens kår förbereds ”lekpåsar” till de barn man möter. Där kommer man också utbilda volontärer från olika kyrkor i I trygga Händer, Frälsningsarméns etiska vägledning för att minska risken att unga utsätts för någon form av övergrepp.
Rekvisitioner till secondhand-kedjan Myrorna
Frälsningsarméns secondhand-kedja, Myrorna, samlar in kläder till ukrainakrisen i butiker och via insamlingsbehållare runtom i Sverige men inget skickas till Ukraina eller dess grannländer. Det finns heller inga garantier för att en specifik persons skänkta plagg når just de ukrainska flyktingarna. De kläder som inte ges till denna målgrupp säljs i butik och överskottet går i vanlig ordning till Frälsningsarméns allmänna sociala arbete. På kårerna utfärdas däremot rekvisitioner till Myrorna till de som flytt kriget så att de kan förses med kläder, leksaker, möbler, husgeråd och annat. Kostnaden för detta tas från Frälsningsarméns katastroffond.
Hjälp av volontärer
På flera håll erbjuder man sig att frigöra personal som kan bege sig dit insatserna behövs som mest och man är beredd på anpassning till de behov som uppstår. Frälsningsarmén har ingen stor volontärbank utan hänvisar den som vill göra en volontärinsats till Volontärbyrån. Det går också bra att höra sig för hos lokala kårer och verksamheter.
Lokala initiativ
Vissa kårer, såsom Västerås och Söderkåren i Stockholm, samlar in pengar på lokal nivå för att kunna hjälpa de ukrainare man möter. Musikkårer spelar ute på stan med julgrytan på plats och andra anordnar konserter.
Text: Teresia Jansson
Foto: Kerstin Tillenius
Var med och hjälp ukrainska flyktingar!
Swisha din gåva här
Swisha till 900 48 05
Exempel på hur din gåva kan hjälpa:
- 100 kr – Matkasse till en person.
- 200 kr – Hygienartiklar och blöjor till en familj.
- 400 kr – Presentkort på mat till en familj.