Politikerintresse för Frälsningsarméns sätt att driva HVB-hem

Inget vinstintresse men fokus på goda värderingar och barnens bästa. När andra aktörer har mött kritik har Frälsningsarméns sätt att driva HVB-hem väckt intresse. Härom veckan bjöd Socialförvaltningen och lokalpolitiker in sig själva till FAM-huset i Fristad, Frälsningsarméns utredningshem och familjehemsverksamhet i Borås.

– De visade ett väldigt genuint intresse och sa att de fick ett mycket bättre intryck av vår verksamhet än de hade föreställt sig. 

Det säger Deni Molin, verksamhetschef på FAM-huset i Fristad, Borås. Frälsningsarméns utredningshem och familjehemsverksamhet fick förra veckan besök av nämndsordföranden för socialförvaltningen på Hisingen i Göteborg samt ytterligare fyra nämndpolitiker.

– Vi har en god kontakt med Socialförvaltningen som har gjort många placeringar hos oss genom åren. De ville lära sig mer om hur vi arbetar och utveckla samarbetet, säger Deni.

– Men det är inte så ofta de själva initierar ett besök och Göteborg är ju en stor stad så det är roligt att de visar intresse för just vår verksamhet, fortsätter han.

Annan drivkraft än pengar

Till skillnad mot många andra HVB-hem är Frälsningsarméns verksamhet inte vinstdrivande samt att den vilar på en kristen värdegrund. Deni hänvisar till den debatt som blossat upp på sistone då det visat sig att det finns huvudmän för HVB-hem med kopplingar till kriminalitet. Att kyrkor och/eller ideella organisationer driver dessa hem är inte så vanligt men Frälsningsarmén kan visa på en historia av den här typen av verksamhet ända sedan 40-talets mödrahus.

– Jag tror att i dessa tider då det skrivs mycket negativt om HVB-hem så är politikerna nyfikna på en annan mer värdegrundsbaserad driftsform. Där finns en annan drivkraft än att tjäna och förflytta pengar, säger Deni.

– Vi har barnet i fokus och ett syfte som går att koppla till teologi och vi fyller vårt HVB-hem med värme och kärlek, vilket skapar en grogrund för barn att växa, fortsätter han.

Viktigt med värdighet

FAM-huset har inte någon pastoral verksamhet och man predikar inte Guds ord men personalen delar Frälsningsarméns värdegrund vilket Deni menar på visar sig i handling. FAM-huset har funnits länge och Deni understryker även att Frälsningsarmén, som har gott renommé i allmänhet, alltid har värnat om de mest sårbara i samhället, det vill säga barnen, och det är värdeord som inte bara myntats i PR-syfte.

– Vi pratar mycket om värdighet, att ett avsked i en familj ska ske på ett humant och värdigt sätt. Vi rycker inte ett barn ur sitt sammanhang utan låter föräldrarna själva inse att de inte kan ta hand om sin dotter/son i den rådande situationen, förklarar Deni. 

Han påpekar att FAM-husets uppdrag är att utreda föräldraförmågan samt barnets behov och att både personalens och Socialtjänstens förhoppning är att barnet och föräldrarna lämnar FAM-huset tillsammans. På senare år har man ibland låtit en placering förlängas genom att låta den övergå till en behandlingsplacering med fokus på att stärka föräldraförmågan. Ibland landar dock bedömningen i att barnet trots allt behöver andra omsorgsgivare.

Tar mycket mindre betalt än konkurrenterna

Deni framhåller även den stora skillnaden i kostnad beroende på vem som är huvudman. Då FAM-huset inte har ett vinstintresse är den dygnstaxa kommunen betalar mycket lägre där jämfört med konkurrenternas.

– Jag brukar säga att den som har en åtta veckor lång placering hos oss sparar en summa motsvarande två månaders lärarlön. Det blev som ett uppvaknande för dem och ökade intresset för oss ytterligare, säger Deni.

Han nämner att om ett överskott skapas via FAM-huset så det går tillbaka till den egna verksamheten och övrigt socialt arbete inom Frälsningsarmén, något som främjar och garanterar kvaliteten och skapar en ”dubbelnytta” för de betalda pengarna. 

”Vi behövs och de är väldigt nöjda med våra tjänster”

Gästerna guidades runt och fick se hela FAM-huset och hur klienter och barn bor under samma tak. De fick även äta i matsalen och Deni tror att det uppskattades att det inte bara visades en powerpoint. Enligt honom är det lätt att föreställa sig en institution med låsta dörrar och hårda regler.

– Men här fick de se barn som sprang omkring och föräldrar som satt och fikade, säger han.

Deni fick frågan varför man inte marknadsför sig mer och varför Frälsningsarmén inte har fler HVB-hem. Han uppfattade även en önskan om att det startas en öppenvårdsavdelning. Gästerna gladde sig också över det faktum att FAM-huset börjat med förmedling av familjehem. Deni summerar:

– Slutsatsen av dagen är att det finns ett stort behov av oss i Göteborg och att man är väldigt nöjd med våra tjänster och det övriga sociala arbetet vi utför som har tillstånd av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Efterlyser fler familjehem

För två år sedan började FAM-huset erbjuda placeringar hos personer som tar emot barn som inte kan bo med sina biologiska föräldrar. Detta finansieras helt och hållet av överskottet från den ordinarie verksamheten. Efter ett halvår fick man IVO-tillstånd och så småningom blir det aktuellt att vara med i upphandlingar och att inleda ett samarbete med Socialtjänsten. I väntan på detta har fyra placeringar gjorts och barnen kan vara allt mellan noll och 18 år. Förfrågningar kommer från såväl nyförlösta mammor som föräldrar med ungdomar som kommit på glid. 

FAM-huset samarbetar med Centrumkåren i Göteborg där resurser finns för att hitta och handleda de familjer som vill öppna sina hem för dessa barn. Deni nämner att man välkomnar fler potentiella familjehem som delar Frälsningsarméns värdegrund. Samtliga får genomgå en utredning för att bli godkända men det spelar ingen roll var i Sverige de finns.

– Det kan vara ensamstående eller familjer, unga eller äldre, men det viktiga är att man har tid och kärlek nog att omfatta ett främmande barn och erbjuda ett tryggt hem, säger Deni.

Text: Teresia Jansson
Foto: FAM-huset