Kör från Zambia sjöng om Jesus för svenskarna

Kören Territorial Songsters i Zambia har under en veckas tid besökt Frälsningsarméns olika kårer i Sverige. Sången, dansen och en smittande glädje spreds under såväl konsertkvällar som på gator och torg. Körens största syfte är att sprida budskapet om Jesus. 

– Vi är i ett konstant evangelistläge!

Det säger en glädjestrålande Hachiwa Chibamba, ledare för den 120 personer stora Territorial Songsters, Salvations Armys landsomfattande kör i Zambia. 18 av dessa besökte Sverige en vecka i september och bjöd på bejublade konserter och gudstjänstmedverkan i Göteborg, Kristinehamn, Örebro, Stockholm, Linköping och Jönköping. Iklädda traditionella afrikanska festkläder eller zambiska kangor och utrustade med trummor, visselpipor och tamburiner, fick de besökarna att dansa med och stämma in allsång.

Vill ge Jesus till folket

Efter en gungande African Choir Night på ett fullsatt Husby folkets hus, där sång, dans och god mat i regi av Frälsningsarmén Home bjöds, pustar han ut och förklarar:

– Målet för vår kör är att ge Jesus till folket genom sång, dans och appeller eller predikan. Kören sjunger främst traditionella zambiska kompositioner, då många av deltagarna är äldre och inte läser noter, berättar Hachiwa Chibamba.

Hemma i Zambia träffas Territorial Songsters fyra helger per år. Deltagarna sover över på en skola, äter och övar tillsammans. Träffarna är högt prioriterade, somliga åker 50-80 mil för att vara med. Däremellan reser musikledare runt i landet och repeterar i deltagarnas hemkårer. Notfiler för egen hemmaträning kompletterar bilden.

I Husby startade kören på torget där de dansade och sjöng varv på varv innan de tågade in i samlingssalen, som fyllts av besökare.
"Vi är i ett konstant evangelistläge!" Det säger en glädjestrålande Hachiwa Chibamba, ledare för Territorial Songsters, Salvations Armys landsomfattande kör i Zambia.
Territorial Songsters består av 120 personer från Frälsningsarméns olika kåren i Zambias territorium, 18 av dessa besökte under intensiva tolv dagar Sverige.

Texter oftast bibelbaserade

Hachiwa Chibamba är 45 år och har lett kören sedan 2016. Han är självlärd inom musik och leder, dirigerar och sjunger solo, ofta i den traditionella ”call and respons”-stilen som finns i afrikansk sång. Texterna bygger ofta på händelser i bibeln, till exempel om Jerusalem, den Helige Andes utgjutande, om Guds folks uthållighet i Jeriko eller att ingen är för gammal för att tjäna i Guds rike.

Den kristna aspekten är central för Territorial Songsters. Målet är inte bara att sjunga utan att växa i sin tro.

– Under våra helger startar vi med en timmes tillbedjan och lovsång. Sista fredagen i månaden fastar alla körmedlemmar på den ort de befinner sig. Ska vi komma med Gud till människor måste vi själva vara nära och tjäna honom, understryker Hachiwa Chibamba.

Konkret stöd ges också i form av en körfond med insamlade pengar.

– Om någon av oss mister en nära anhörig kan vi ge pengar ur fonden. Inte mycket men ett gott tillskott för den som hamnar i nöd och ett tecken på att vi bär varandra i Kristus.

Han berättar om den äldre farmaren Stanley, som finns med på körresan, och som hastigt förlorade sin fru för ett par år sedan. Körens hjälp blev ett stöd i en svår vardag.

Finansierar resan själva

Det var via Lars och Elsa Björkqvist, med bakgrund i Zambia och nu kårledare på Centrumkåren i Göteborg, som kontakten med kören och dåvarande körledare Jericho Bravy Milambo etablerades. I flera år har drömmen om en Sverige-resa funnits och efter pandemin blev det så äntligen möjligt. Medlemmarna i Territorial Songsters har själva sparat ihop till resan, medan konsertlokaler, logi, mat och transporter har finansierats av Frälsningsarméns lokala kårer.

Det intensiva programmet varvades med en del fritid och sightseeing, till exempel i Göteborg och Stockholm. Var de än rört sig har kören spridit glädje, berättar Lars Björkqvist.

– De är ju inte som vanliga turister på stan, utan stämmer upp i sång med trummor och dans överallt, säger han skrattande. I Haga i Göteborg liksom på Hönö samlades massa människor runtom oss för att lyssna. Alla trötta mungipor åkte upp.

Körledare vittnade om mirakulös räddning

Körmedlemmarna är i blandade åldrar, där den äldsta är över 70 år.

– De är riktiga tuffingar med en otrolig kapacitet och stark tro. De uttrycker en väldig glädje både över att sjunga sina sånger och kunna vara här, säger Lars och fortsätter:

– Körledaren Hachiwa vittnade starkt om hur han blev skjuten med en kula i bröstet men räddades av Gud mirakulöst. Sedan dess ger han 200 procent till Gud i allt.

Text och foto: Carina Tyskbo

Fakta

  • Frälsningsarmén i Zambia har 156 kårer, 296 officerare och hela 46 000 frälsningssoldater.
  • Här finns 20 miljoner invånare, varav 60 procent beräknas som fattiga. En stor utmaning för landets lantbrukare är ökande torrperioder som drabbar grödorna.
  • Landet är känt för sina kopparfyndigheter, skogar, floder och spektakulära vattenfall, såsom Victoriafallen.