Grov människoexploatering ger fängelse för bärföretagare i Åsele
Idag föll domen mot de två bärföretagare i Åsele som varit misstänkta för människohandel. Paret döms för grov människoexploatering av tingsrätten och får 2,5 års fängelse.
Cecilia Nilsson, socionom och verksamhetsledare på Safe Havens, Frälsningsarméns traffickingcenter. Foto: Jonas Nimmersjö
– Vi hade hoppats på en människohandelsdom säger Madeleine Sundell, jurist och nationell samordnare mot människohandel på Frälsningsarmén.
– Det positiva att vi för första gången prövat människoexploateringslagstiftningen på bärbranschen. Och att den konstateras som grov. Det ger upprättelse för brottsoffren och en signal till hela branschen om det moderna slaveriet som förekommer i våra svenska skogar.
Cecilia Nilsson, socionom och verksamhetsledare på Safe Havens, Frälsningsarméns traffickingcenter hoppas på en överklagan för att påvisa den särskilda utsatthet som brottsoffren befann sig i.
– Safe Havens mötte de utsatta bärplockarna på plats i Åsele i september i fjol och den utsatthet vi tog del av vittnade om en total skyddslöshet som borde räknas som människohandel, säger Cecilia Nilsson.
Se inslaget om domen på TV4.se här
Läs Aftonbaldets debatt-artikel här om hur vi måste få stopp på slaveriet i bärskogarna
Safe Havens ›
Är du utsatt för människohandel & behöver juridiskt & socialt stöd? Eller möter du potentiellt utsatta för människohandel?
Medmänsklighet i helvetet ›
Den svenska bärskogen är en av de platser där människohandel förekommer. Lovisa Landälv på Frälsningsarméns traffickingcenter Safe Havens har stöttat många drabbade bärplockare. Här reflekterar hon över vikten av att medmänsklighet får styra.
Vårt arbete mot människohandel ›
I Frälsningsarmén kommer vi dagligen i kontakt med människohandel genom vårt omfattande sociala arbete. Vi träffar de drabbade kvinnorna, barnen och männen på våra sociala center och vi möter dem ute i samhället. Rent konkret bekämpar vi människohandeln med förebyggande, praktiska och återintegrerande insatser.