logotype

Frälsningsarméns EU-center mötte jobbsökande i Kungsträdgården

Tisdagen den 21 maj medverkade Frälsningsarméns EU-center på Jobbfestivalen med tema mångfald och inkludering i Kungsträdgården. Jobbfestivalen arrangerades för tredje året, men det var första gången som EU-centret var där med ett tält. Förhoppningen var att ännu fler ska få upp ögonen för EU-centrets breda arbete inom jobbcoaching.

Genom att medverka i Jobbfestivalen ville EU-centret nå ut till EU-medborgare med information om vad man erbjuder inom jobbcoaching. Många som vill söka arbete i Sverige har behov av praktisk hjälp för att hitta rätt och nå fram.

– De som kontaktar oss i dag har ofta hört talas om EU-centret av någon de känner som har fått jobb genom oss. Nu vill vi nå ut till fler i vår målgrupp som inte vet om att vi existerar, säger Linda Cibic Wigan, jobbcoach och rådgivare på Frälsningsarméns EU-center.

EU-centrets målgrupp är EU-medborgare och tredjelandsmedborgare som har uppehållstillstånd i ett annat EU-land.

– Ett annat syfte med Jobbfestivalen var att nätverka och knyta kontakter med arbetsgivare, och det har vi gjort i dag, berättar Mihai Blaj, projektledare på EU-centret. Vi träffar väldigt många arbetssökande till tjänster där det är brist på arbetskraft, och det är jättebra att få kontakt med fler arbetsgivare för dessa tjänster.

Frälsningsarméns personal talar med besökare vid en monter på Jobbfestivalen i Kungsträdgården i Stockholm.
Cristina Gall, jobbcoach på EU-centret, pratar med besökare på Jobbfestivalen. Foto: Kerstin Tillenius

"De vi hjälper ska hamna på en trygg arbetsplats"

EU-centrets rådgivare hjälper till med allt från att skriva CV, förbereda sig inför en anställningsintervju och söka relevanta utbildningar, till att öva svenska språket och öka sina kunskaper om den svenska arbetsmarknaden. Rådgivarna talar rumänska, franska, arabiska, engelska och svenska.

– Vi har ett holistiskt perspektiv som utgår ifrån varje persons situation, med förberedelser, själva jobbsökandet och med uppföljning efteråt. Vi har också fokus på justa arbetsgivare, på att de vi hjälper ska hamna på en trygg arbetsplats, säger Mihai Blaj.

Jobbcoaching

Under 2023 hjälpte EU-centret 184 personer i målgruppen med rådgivning, stöd och jobbcoaching, och dessutom runt 100 ukrainska flyktingar inom ett specialprojekt. Efter Jobbfestivalen ser man fram emot att kunna hjälpa ännu fler in på arbetsmarknaden.

Jobbfestivalen är en mötesplats för arbetssökande och företag med rekryteringsbehov och företag och organisationer som erbjuder olika tjänster för att öka mångfalden och minska risken för diskriminering.

Text: Eva Gustin
Foto: Kerstin Tillenius