Frälsningsarmén stöttar flickor i riskzonen för kriminalitet
Mitt i en värld där många unga flickor söker efter trygghet och tillhörighet, arbetar Frälsningsarmén för att erbjuda en fristad bortom kriminalitetens lockelse. Genom närvaro, omtanke och uthålliga relationer hjälper vi flickor att hitta en känsla av mening och gemenskap.
”Efter en tid i vår verksamhet leder vi in tjejerna i ledarskap. Här är de inte bara deltagare i en verksamhet, utan medskapare. De är viktiga och behövda på riktigt”, säger Julia Adolfsson, verksamhetsansvarig för Frälsningsarmén i Husby-Järva. Foto: Teresia Jansson
Tidigare i år släppte Barnombudsmannen en rapport där 16 tonårsflickor delade med sig av sina erfarenheter av brottslighet och farliga miljöer. Syftet var att öka förståelsen för hur samhället bättre kan skydda unga tjejer från att utnyttjas och dras in i kriminalitet.
En av flickorna i rapporten beskrev sin verklighet såhär:
”Alltså... Jag tror det är för att ingen annan lyssnar på oss. Ingen frågar hur man mår, vad man gjort idag. Ingen frågar om man vill gå ut och leka."
Varje vecka, på olika platser runt om i Sverige, möter Frälsningsarmén flickor som befinner sig i riskzonen för att dras in i kriminalitet. En av dem som arbetar med detta är Julia Adolfsson, som jobbar på Frälsningsarméns verksamhet i Husby. Hon arbetar outtröttligt för att unga ska ha en trygg plats att tillbringa sin fritid på.
– Vi arbetar vecka ut och vecka in för att skapa ett extra hem för barn och ungdomar, berättar Julia. Vi ser hur viktigt det är att finnas där som pålitliga vuxna, och vi har lärt oss att relationsbyggande tar tid och uthållighet. Små gester kan betyda allt – som att hälsa personligt på tjejerna när de kommer eller att säga till den som var borta förra veckan att vi saknade henne.
Viktigt att höra till och ha ett meningsfullt sammanhang
Flickorna som intervjuats i rapporten berättar ofta om svåra hemförhållanden, där de söker sig till andra miljöer för att hitta trygghet och tillhörighet. Känslan av att höra till och ha ett meningsfullt sammanhang är något som återkommer i deras berättelser.
En flicka uttrycker det såhär:
”Tjejer blir bara indragna, även om de inte vill. Det kan bero på familjeproblem – att mamman eller pappan saknas, att ingen bryr sig, eller att föräldrarna är alkoholister. Tjejen känner ’Jag har ingen vid min sida.’ Då vänder man sig till kriminella ungdomar för att få den uppmärksamheten man saknar."
Precis som tjejerna i rapporten beskriver, tror också Frälsningsarmén att unga behöver trygga platser med en gemenskap så stark att den kan ge en känsla av tillhörighet.
– Bara förra veckan fick vi höra från två olika tjejer hur mycket de längtat efter tjejgruppen. Den ena sa att hon väntat hela veckan på att få komma hit, och den andra sa att Frälsningsarmén i Husby var hennes favoritplats på hela jorden," säger Julia med ett leende.
"Här är de inte bara deltagare i en verksamhet, utan medskapare"
För många flickor är det inte bara tryggheten i gemenskapen som lockar – det handlar om att känna sig behövd.
En annan flicka i rapporten beskriver hur hon upplever en mening i det kriminella livet:
"När man är inne i det kriminella, då behövs man. Folk är beroende av en... man måste vara där och hjälpa till. Då har man något att leva för, något att vakna upp till varje dag."
Julia förklarar hur Frälsningsarmén i Husby jobbar för att ge flickorna samma känsla av mening, men på ett tryggt och konstruktivt sätt.
– Efter en tid i vår verksamhet leder vi in tjejerna i ledarskap. De får chansen att ge vidare det de själva fått – kunskap om självkänsla och hopp om framtiden. Här är de inte bara deltagare i en verksamhet, utan medskapare. De är viktiga och behövda på riktigt.