Frälsningsarmén öppnar "Kyrkornas matbutik" i Borås
Som en förlängning av Frälsningsarméns sociala arbete i Borås öppnas nu en matbutik med låga priser i samarbete med andra kyrkor, varorna har skänkts från olika livsmedelshandlare i omnejden. ”Vi vill inte cementera ett beroende av att hämta en matkasse hos oss och vi tror det finns en värdighet att kunna betala för sin mat”, säger Marie Blomberg, verksamhetsansvarig på Frälsningsarmén.
Kyrkornas matbutik kommer att hålla till i tidigare caféet hos Frälsningsarmén på Torggatan 15 i Borås och Marie Blomberg är verksamhetsansvarig.
Frälsningsarmén har sedan många år tillbaka fått stora mängder livsmedel från främst matbutikskedjan Willys. De samlade man tidigare i den så kallade Matbanken och delade ut till behövande. Matbanken har nu lagts ned och istället öppnas 5 februari ”Kyrkornas matbutik” där varor säljs för omkring hälften av normalpriset. Alla är välkomna att handla då det hela även ses som ett sätt att värna om resurser och miljö även om den främsta målgruppen är de som är socialt och ekonomiskt utsatta i vårt samhälle.
Till en början är det samma priser för alla men vi planerar att utveckla ett medlemskap för de vi i första hand prioriterar och som ger ytterligare förmåner och lägre priser, säger Marie Blomberg, kårledare och verksamhetsansvarig.
”Det finns en värdighet i att kunna betala för sin mat själv”
Frälsningsarmén brukar vara noga med att se till att rätt personer får hjälp men när Matbanken fanns så kunde det, enligt Marie Blomberg, bli att nästan vem som helst blev försedd med livsmedel, vilket inte alltid kändes helt bra av olika anledningar.
− Vi vill ju absolut inte hamna i en situation när någon har en hundralapp kvar en tisdagkväll och bestämmer sig för att gå och handla öl för den eftersom det väntar en matkasse dagen efter, tar hon som exempel.
− Och vi vill heller inte cementera ett beroende hos dem som hämtar en matkasse hos oss varje vecka. På det här sättet hjälper vi människor vidare då det nog finns en värdighet i att betala för sin mat själv. Jag tror att man växer av det, och dessutom kan man då göra egna val, som beträffande vilken typ av bröd man vill ha, fortsätter hon.
”Någon målsättning att gå med ekonomisk vinst finns inte”
Många positiva röster har höjts angående initiativet och även om Frälsningsarmén står som huvudman så utgör Svenska Kyrkan en aktiv del gällande ekonomin och med sin diakonitjänst. Också Brokyrkan, som tillhör EFK, har skriftligen anslutit sig till samarbetet och fler församlingar är på väg in.
Samtidigt har det kommit kritik från vissa håll, även från matbutiker, som ifrågasätter intentionerna, om det finns vinstintresse och att mat som har skänkts inte borde säljas överhuvudtaget. Andra undrar om inte även kyrkor ska omfattas av samma villkor som andra livsmedelsbutiker men Marie Blomberg menar på att man i denna verksamhet håller sig till precis samma lagar och regler som övriga mataffärer gör. Det är en seriös satsning som innefattar kontakter med livsmedelshanterare och annat. Det hela innebär stora utgifter och kostnader, trots volontärinsatser, men någon målsättning att gå med ekonomisk vinst finns inte.
− Vi har i många år haft två anställda som åker med en minibuss och hämtar maten vi delar ut och dessutom ska den ompacketeras, prissättas, märkas och staplas på hyllor och läggas i lådor och vi måste ha personal som tar hand om kunderna. Vi hyr även ett lager och planerar att skaffa en annan lokal för butiken. Men skulle det ändå bli något överskott så går det direkt tillbaka in i butiken, påpekar Marie.
Fika och samtal erbjuds i samband med inköpen
Till en början håller man till på Frälsningsarméns kår på Torggatan 15 i Borås i det utrymme som tidigare var caféverksamhet men där är man ganska trångbodda. Öppettiderna kommer den närmsta framtiden vara två timmar på onsdagar. De flesta livsmedel kommer tas emot och säljas men inte mjölkprodukter i nuläget med tanke på den korta hållbarheten och heller inte köttfärs som är en känslig vara. Utbudet och dess mängd kommer av naturliga skäl att variera från vecka till vecka och därmed vilka erbjudanden man kan ge sina kunder.
På plats ska det även gå att ta en fika i samband med inköpen och det kommer finnas personer att samtala med om sin livssituation och annat för den som vill och behöver. En hel del volontärer, i synnerhet pensionärer från andra församlingar i omnejden, har också anmält intresse.
− Frälsningsarmén och andra kyrkor kommer alltid att behöva hjälpa människor, säger Marie Blomberg.
− Det känns spännande att se hur detta går, avslutar hon.
Text: Teresia Jansson