En buss som möter personer i hemlöshet på Stockholms central
18 december 2023 slår ”Hållplats Frälsningsarmén” upp sina dörrar. En röd buss som kommer att stå uppställd utanför cityterminalen i Stockholm två kvällar i veckan. Den ska fungera som ett mobilt navigationscentrum för att möta hemlösa, på en tid och plats som passar dem.
"Jag längtar efter att få sätta igång och jobba i bussen, att samtala och skapa förtroende för att få hjälpa de hemlösa till att få del av de insatser som finns i samhället, säger Jenny Alm på Frälsningsarmén - på bilden tillsammans med Per-Johan Fernström, verksamhetsutvecklare på Frälsningsarmén.
För drygt ett år sedan genomförde Frälsningsarmén en omfattande intervjustudie med många av de hemlösa som tillbringar nätter på centralen i Stockholm. Resultaten påverkade det nya greppet hos Frälsningsarmén för att möta den nya hemlösheten.
– En stor del av dem vi möter på centralen är nya i sin hemlöshet och har inte blivit cementerade i sin roll än. Vi tror att det finns en möjlighet att stabilisera situationen innan den gått för långt, säger Per-Johan Fernström, verksamhetsutvecklare på Frälsningsarmén.
Lågt förtroende för socialtjänst och myndigheter
Undersökningen visade bland annat att förtroendet till socialtjänsten och myndigheter är lågt hos hemlösa så en av förhoppningarna med verksamheten är att vara en länk mellan människors situation och det offentliga Sveriges insatser.
– Om man själv hamnat i hemlöshet förstår man inte hur jobbigt det är att få hjälp. Många blir bollade mellan olika enheter på socialtjänsten och det kan ta flera veckor innan man får beslut om ekonomiskt bistånd. I de fall där kommunerna inte kan komma överens om vem som bär det ekonomiska ansvaret kan det ta flera år. Har man inte stöd av någon så orkar man inte men vi på Frälsningsarmén har kapaciteten att hjälpa våra klienter att driva processen hela vägen, säger Per-Johan Fernström.
Med drivkraften att möta målgruppen där de är och med inspiration från liknande verksamheter hos Frälsningsarmén i bland USA, Australien och Holland började tankarna väckas på ett mobilt navigationscenter, en buss som ska fungera som ett mobilt kontor med möjlighet till coachning, juridisk hjälp, mänskligt stöd och möjlighet till övernattning genom Frälsningsarmén.
Uppställd vid Stockholms central
Till en början kommer bussen stå uppställd på måndagar och tisdagar mellan klockan 20.00 och 01.00 och beroende på hur arbetet går är förhoppningen att kunna utöka till fyra dagar i veckan.
– Vi hoppas att besökarna kommer att känna att vår målsättning helt enkelt är att finnas där för dem, att vara deras advokater och förkämpar. Att vi vill hjälpa dem att komma vidare i livet och att de på sikt själva kanske kommer att vilja göra något för mänskligheten, säger Per-Johan Fernström.
Skulle det någon gång behövas i det akuta skedet finns möjlighet till sovplats på bussen men i största möjliga mån är tanken att män lotsas vidare till Frälsningsarméns härbärge i Midsommarkransen och kvinnor och pensionärer till vandrarhem.
– 350 hemlösa ålderspensionärer bor i kollektivtrafiken, de är för rädda att ens gå in och sova i sovsal. Deras problematik passar inte in i det svenska samhällets mall, säger Per Johan Fernström. Vi vill upprätta människor till både ande, kropp och själ. Vår dröm är att på sikt både vill ge dem tak över huvudet och också en mening med livet, avslutar han.
"Längtar efter att få hjälpa de hemlösa"
Just nu är Jenny Alm ensam anställd för projektet men tanken är att anställa fler. I skrivande stund har hon just varit med och hämtat upp bussen som har fått namnet Hållplats Frälsningsarmén.
– Jag trivs redan i den, vilken arbetsplats! Jag längtar efter att få sätta igång och jobba i bussen, att samtala och skapa förtroende för att få hjälpa de akut och nya hemlösa till att få del av de insatser som finns i samhället. Jag är väldigt redo för att gå in i uppdraget, nu kör vi!, avslutar Jenny Alm.
Text: Kiki Broms
Foto: Jonas Nimmersjö