Antalet hjälpsökande hos Frälsningsarmén ökar markant
Ökade räntor, rekordhöga elpriser och en inflation som pressar upp matpriserna har lett till ett kraftigt höjt tryck på Frälsningsarméns kårer runt om i landet. En av kårerna som märker av det ökade antalet hjälpsökande är Templet i Stockholm.
"Vi är inget socialkontor som kan rädda en persons hela tillvaro men vi kan bidra med akuta nödinsatser för att få en person på fötter som vi kan se kommer klara sig själva kommande månader", säger Helen Lidman, ansvarig för Templets sociala arbete.
Varje vardagsmorgon kl 9 slår Kafé i Gemenskap på Templet i Stockholm upp sina dörrar för att erbjuda mat för dagen till människor vars matkonton gapar tomma. Verksamheten har funnits i 8 år men det är inte förrän det senaste året som kön ringlat så lång som den numera gör varje morgon. 20-30 personer brukar komma tidigt för att försäkra sig om att få mat och sammanlagt under förmiddagen får mellan 100 och 150 personer komma in och få kaffe, frukostpåse och en lunchlåda. Ibland finns det en lunchlåda för alla men ibland måste människor vända hem utan. Då kan de istället få en extra frukostpåse med smörgås och ett ägg.
En ny målgrupp som söker hjälp - unga kvinnor med barn
– Många av våra gäster är äldre fattigpensionärer och hemlösa som tillbringar tid på vårt center till vardags. De är vana att hanka sig fram och vet hur det är att leva fattigt. Men nu ser vi också nya människor som hör av sig som är vana att ha en tusenlapp över i månaden men som inte längre har det och inte vet hur de ska få mat på bordet den sista veckan. Det är de hålen vi vill hjälpa till att fylla, säger Helen Lidman, ansvarig för Templets sociala arbete.
En ny målgrupp som har börjat söka hjälp är unga kvinnor med barn som är i stor och akut nöd för att de numera inte får det att gå ihop varje månad. Kåren fick också nyligen en hjälpförfrågan från en student.
– Många är desperata efter hjälp. De har vänt sig till alla andra instanser för att få hjälp och när de kommer till oss kan det vara på gränsen till för sent, matkontot är helt blankt på grund av de ökade omkostnaderna med hyra, mat och el, säger Helen.
"Vi bidrar med akuta nödinsatser för att få en person på fötter"
På eftermiddagarna tas personer med inbokade tider emot för att få hjälp med matkassar och ibland även bistånd utifrån en personlig ekonomisk bedömning. Även trycket på de inbokade tiderna har ökat markant. Fram till början av februari fick hjälpsökande ringa kårens expedition och medarbetarnas personliga jobbtelefoner men numera finns en särskild hjälpsöktelefon. Kåren delar ut runt 50 matkassar i månaden.
– Vi är inget socialkontor som kan rädda en persons hela tillvaro men vi kan bidra med akuta nödinsatser för att få en person på fötter som vi kan se kommer klara sig själva kommande månader. Har man kraschat en månad kan det vara svårt att komma ikapp så vi hoppas att vår insats kan minska risken för ökade kostnader och i värsta fall inkasso. Ekonomisk stress gnager inifrån och leder så lätt till depression och hopplöshetstankar. Vi hoppas kunna ta udden lite av det, säger Helen.
Text: Kiki Broms
Foto: Kerstin Tillenius
Hjälp en person i utsatthet
Exempel på hur din gåva hjälper
50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
Välj engångsbelopp
Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.