Samverkan för en jämställd och trygg samhällsomvandling
Vi vill tydliggöra att ett tryggt, jämställt och socialt hållbart samhälle är allas fråga. Det är bara tillsammans vi kan göra skillnad på riktigt, skriver företrädare för Länsstyrelsen Norrbotten, Frälsningsarmén, Kvinnojouren Boden, SSAB, Stegra och Polisen.
Sverige har alltid haft ett högt socialt patos gällande det sociala skyddsnätet. När samhället växer och omvandlas ställs nya krav på de aktörer som verkar i landet. Den samhällsomvandling som norra Sverige genomgår berör oss alla och det står klart att vi behöver gå samman för att motverka utmaningar som kan uppstå. Utmaningar att hantera kan handla om människor som arbetar under exploateringsliknande villkor, en ökad efterfrågan på prostitution eller annan oro som bidrar till en känsla av ett otryggt samhälle. För att möta dessa utmaningar förutsätts att näringslivet också ges möjlighet att vara del i förebyggande och främjande arbete i samverkan med andra.
Utsatthet i prostitution, människohandel och människoexploatering är inte en utmaning som kan komma att uppstå, det är en problematik vi redan har i norra Sverige. Det måste vi ta på allvar och enda vägen att göra skillnad är genom samverkan. Ett led i detta är att Länsstyrelsen Norrbotten, i samverkan med Frälsningsarmén, Kvinnojouren Boden, SSAB, Stegra och Polisen idag anordnar en samverkansdag för att tillsammans bana väg för en samhällsomvandling som är jämställd, trygg och socialt hållbar.
"Det här är inte en vanlig utbildningsdag. Det är en tydlig signal att vi, tillsammans med andra nyckelaktörer, tar ansvar för en hållbar samhällsomvandling där ingen hamnar i skuggan" säger Magnus Carlborg, kommunpolis, lokalpolisområde Luleå-Boden.
Att näringsliv, myndigheter och civilsamhället går samman och konkret arbetar tillsammans är ingen självklarhet eller något som sker per automatik. Det kräver beslutsamhet från respektive aktör och det kräver förtroende för varandras verksamheter och kompetenser.
Under senare år har myndighetssamverkan tagit fart för att motverka arbetslivskriminalitet. En lucka som identifierats i arbetet är att det saknas brobyggande över till civilsamhället. Detta trots att civilsamhället i stor utsträckning är de som ger långsiktigt stöd till brottsutsatta personer och är ett nödvändigt komplement för personer i behov av samhällets insatser. En ytterligare utmaning är att personer inte identifieras som brottsoffer och därmed inte erbjuds insatser alla brottsutsatta har rätt till i Sverige, oavsett uppehållsrätt.
Torsdag 21 novenber samlas fler än 100 personer från myndigheter, näringsliv, civilsamhälle och fackförbund för att tillsammans arbeta för en samhällsomvandling som är jämställd, trygg och socialt hållbar. Det är ett viktigt steg i arbetet för ett samhälle där fler känner sig trygga och där mänskliga rättigheter tillgodoses i större utsträckning.
Vi vill bidra till utveckling och förbättring. I EU pågår debatten och färdigställandet av nytt direktiv gällande aktsamhet i värdekedjan. Detta ska säkerställa att företag rapporterar effekten av verksamhetens sociala och miljömässiga aktiviteter. Här handlar det om att identifiera och prioritera sina risker. Ett exempel kan vara just frågan om människohandel, prostitution och exploatering av anställda i värdekedjan.
Vi vill att den dialog och samverkan vi påbörjar idag ska få nationell spridning och bli ett konkret exempel på hur andra kan organisera sin samverkan.
Vi vill se en fortsatt prioritering för att förverkliga en jämställd, trygg och socialt hållbar samhällsomvandling som gör att kriminella aktörer inte ges utrymme att agera.
Vi vill tydliggöra att ett tryggt, jämställt och socialt hållbart samhälle är allas fråga. Det är bara tillsammans vi kan göra skillnad på riktigt.
Ida-Linn Näzelius, Head of Sustainability and Environment, Stegra
Thomas Mohlén, Head of Safety and Security, Stegra
Madeleine Sundell, jurist och nationell samordnare mot människohandel, Frälsningsarmén
Lisa Sundström, ordförande kvinnojouren Boden
Jonna Barsk, verksamhetsstrateg, SSAB
Sarah Ekbom, kommunpolis Boden
Magnus Carlborg, kommunpolis Luleå
Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution och människohandel, Jämställdhetsmyndigheten
Linda Moestam, utvecklingsledare och särskilt sakkunnig jämställdhet, Länsstyrelsen
Sara Avander, utvecklingsledare, Länsstyrelsen Norrbotten