"Politiker måste göra mer för att människor inte ska bli hemlösa”
"Vi gör vad vi kan för att förhindra att människor kastas ut i hemlöshet. Men vi behöver hjälp från politiker på alla nivåer för att klara vår uppgift", skriver Bo Jeppsson, samfundsledare på Frälsningsarmén.
En utdragen ekonomisk kris har lett till att fler nu balanserar på gränsen till vräkning och hemlöshet, skriver Bo Jeppsson. Foto: Jonas Nimmersjö
Vi möter dem varje vecka, de som riskerar att vräkas och hamna i hemlöshet. På senare tid har de blivit allt fler, vilket bekräftas av Kronofogdens statistik. Att undvika vräkningar av barnfamiljer borde ha högsta prioritet, såväl på regeringsnivå som bland lokala politiker.
Missbruk och psykiska problem är vanliga orsaker till att personer hamnar i hemlöshet. Men det kan lika gärna handla om sjukskrivningar, utförsäkringar, hyresskulder eller bara en utdragen handläggningstid hos Försäkringskassan eller socialtjänsten. Ibland spelar det ingen roll hur skötsam, präktig och duktig man är: livet kan krascha för vem som helst.
Det finns en grupp som sticker ut bland de utsatta som Frälsningsarmén just nu möter: ensamstående mammor med barn. I Stockholm utgörs mellan 70 och 80 procent av de hjälpsökande av just ensamstående mammor. En del lever med skyddad identitet och med hot om våld från en tidigare partner. Många är nära att vräkas och kastas ut i hemlöshet.
Nyligen mötte en av Frälsningsarméns medarbetare en småbarnsmamma vars situation är långt ifrån unik. Allt började med en vanlig sjukskrivning. När hon blev utförsäkrad fick hon svårt att betala hyran. Trots försök med vräkningsförebyggande insatser från kommunen vräktes hon efter ett tag – blev av med den lägenhet som hade varit hennes och barnens trygghet.
En utdragen ekonomisk kris har lett till att fler nu balanserar på gränsen till vräkning och hemlöshet. Många av dem vi möter har bara någon tusenlapp kvar när månadens hyra och räkningar är betalda, som ska räcka till mat, mediciner, busskort och en hel del annat. För den som hamnar i hemlöshet är resan tillbaka ofta lång och svår. Att politiker på alla nivåer satsar på förebyggande insatser är därför av största vikt.
En vräkning är alltid ett misslyckande. Vräkningar där barn är inblandade är ett dubbelt misslyckande. Eftersom socialtjänsten har ansvar för att säkra barnens situation blir barnen omhändertagna. Så inte nog med att de förlorar sitt hem – familjen splittras och barnens trygghet raseras. Ingenting kan försvara att samhället låter det ske.
Andelen barnvräkningar har ökat med 37 procent sedan 2018, enligt Kronofogden. Under första halvåret i år vräktes 188 barnfamiljer. I flera fall sker vräkningarna utan att någon från socialtjänsten finns på plats. Barn och föräldrar kastas helt enkelt ut på gatan.
Nyligen gav regeringen, genom socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga och analysera varför antalet vräkningar av barnfamiljer har ökat under senare år. Det är bra, men det finns ett problem: utredningen ska redovisas först 2027. Lågkonjunkturen tar inte semester. Den fortsätter att skörda nya offer och väntar inte på en utredning. Med nuvarande vräkningstakt kommer hundratals ytterligare familjer och ensamstående mammor med barn att vräkas innan resultatet presenteras.
På Frälsningsarmén jobbar vi vräkningsförebyggande med matkassar, matlådor, presentkort på livsmedelsbutiker, bidrag till månadskort och mediciner eller rekvisitioner på kläder hos Myrorna. Vi samarbetar med kommuner och myndigheter för att förebygga vräkningar. Vi gör vad vi kan för att förhindra att människor kastas ut i hemlöshet. Men vi behöver hjälp från politiker på alla nivåer för att klara vår uppgift. Det handlar om barns trygghet och framtid. Vad kan vara viktigare?
Bo Jeppsson, samfundsledare på Frälsningsarmén
Debatt artikeln är även publicerad i:
https://www.hd.se/2024-11-02/politiker-maste-gora-mer-for-att-manniskor-inte-ska-bli-hemlosa/