logotype

Det mesta vi gör på Frälsningsarmén är inte särskilt storslaget. Vi gör små saker, som möter alldeles vanliga behov hos människor i utsatthet. Men vi vet att det enkla gör skillnad.

Om vi möter barnens mest grundläggande behov behöver de inte söka status, tillhörighet och bekräftelse i andra sammanhang. Varken i kriminella gäng eller i andra destruktiva miljöer.

Just nu möter vi många barn som lever i svår utsatthet. Med ditt stöd kan vi se till att fler hamnar rätt i livet.

Hjälp ett barn i utsatthet

När vi mötte Tim för ett år sedan var han svårt mobbad. Kläderna och aptiten avslöjade att det nog var tufft med ekonomin hemma. Och det var inte så lätt att få kontakt med honom.

Nu går det knappt att känna igen honom. Gemenskapen med både barn och ledare på Frälsningsarmén har fått Tim att tina upp och förstå att han är precis lika älskad som alla andra barn.

Tims mamma kämpar fortfarande med ekonomin. Men hon är tacksam över det som har hänt med Tim.

– Nu oroar jag mig inte för att Tim ska hamna snett i livet. Han har fått vänner och mår så mycket bättre, berättar hon.

En fristad för barnen i Stockholmsförorten Husby

Varje vecka samlas omkring 85 barn i åldrarna 9 till 15 år hos Frälsningsarmén i Husby – ett särskilt utsatt område utanför Stockholm. Julia Adolfsson leder verksamheten, som omfattar två killgrupper och tre tjejgrupper.

– Det vi gör känns meningsfullt på riktigt. När jag var 11 år fångades jag upp av kyrkan, och det fick mig att känna mig sedd och älskad. Jag vet vad det här kan betyda, så det vill jag sprida vidare till andra, berättar Julia.

Många av barnen som kommer till Frälsningsarmén i Husby varje vecka har först varit med på ett dagkollo i Husby under sommarlovet – Sommarkul. Att kollot betyder mycket för barnen i Husby är tydligt.

– För barnen här i Husby är vi alltid Sommarkul, oavsett vilken årstid det är, säger Julia och skrattar.

Behoven bland barnen i Husby varierar. Många växer upp i ekonomisk utsatthet, även om det inte gäller alla. Utsattheten märks bland annat på åtgången av mat vid samlingarna.

– Jag blir alltid förvånad över hur mycket mat som går åt. Många är väldigt hungriga, berättar Julia.

Framför allt erbjuder Frälsningsarmén en trygg plats – en fristad för barnen att vara på, förklarar Julia.

– Här kan barnen bli sedda och möta trygga vuxna att samtala med. Vi har även börjat erbjuda barnen samtal med psykolog om de behöver prata av sig lite.

I tjejgrupperna har Julia och de andra ledarna bland annat pratat om hur man kan bekämpa destruktiva tankar och i stället förstå hur värdefull man är i både Guds och människors ögon. Bland killarna jobbar ledarna aktivt med att förebygga missbruk och gängkriminalitet. Men även när tunga ämnen behandlas slutar samlingarna alltid i dur.

– Vi försöker alltid avsluta med goda nyheter och vända allt till ljus och hopp. Ingen ska behöva lämna våra samlingar med en klump i magen, utan känna att det går att göra något bra av livet, förklarar Julia.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

”När jag var 11 år fångades jag upp av kyrkan, och det fick mig att känna mig sedd och älskad. Jag vet vad det här kan betyda, så det vill jag sprida vidare till andra. ”

Julia Adolfsson, ledare för frälsningsarméns arbete bland barn i Husby

Oroliga för gängen och ekonomin

Allt fler barn hör av sig till BRIS – Barnens rätt i samhället – på grund av ekonomisk oro. De oroar sig både för stigande priser och för att föräldrarna bråkar mer om familjens ekonomi. Inför sommarlovet blir situationen ofta extra känslig, enligt BRIS.

”Jag känner mig väldigt ensam och är mest bara hemma. Jag vet aldrig vad jag ska göra eller säga när mina kompisar frågar om saker som kostar pengar. Jag gråter typ varje natt, speciellt nu till sommaren då det blir så mycket press”, berättar ett barn.

Enligt Barnrapporten 2024 från BRIS har barns samtal om kriminalitet ökat med 150 procent sedan 2020. Hälften av dessa samtal handlade under 2023 om gängkriminalitet. Barn mellan 10 och 15 år rekryteras ofta och berättar enligt rapporten att de är ”livrädda, stressade och ensamma”. Deras historier handlar ofta om frånvarande föräldrar, fattigdom, trångboddhet och misslyckad skolgång. Som ett barn som ringt BRIS berättar:

”Min familj har det svårt ekonomiskt, vilket gjort att jag börjat hålla på med saker jag inte vill och fått mig att ha ett brottsregister. Jag har grov ångest över det, vilket gör att jag inte kan sova eller äta”.

Källa: BRIS