Elvaåriga Nora längtar till badstranden några kilometer bort. Men för ett barn som växer upp i ekonomisk utsatthet är det inte självklart att mamma eller pappa ens har råd med transporten dit.
– Jag vill också bada och leka. Men mamma säger att vi inte har råd med busskort till stranden, berättar Nora.
För barn som Nathalie och Nora är sommaren inte ett löfte om frihet, utan en tid av väntan, avsaknad och att hela tiden behöva förklara för kompisarna varför man inte kan vara med.
Frälsningsarmén räddar sommaren för utsatta barn
På flera håll i landet erbjuder Frälsningsarmén sommarkollo, dagläger och utflykter för barn som annars riskerar att bli kvar i stan utan något att göra. Föräldrar i ekonomisk utsatthet kan även få hjälp med det mest nödvändiga: mat, kläder, skor och hygienartiklar. Syftet är att lindra trycket i en av årets mest ansträngda perioder – och ge barn möjlighet att känna sig som just barn.
– Barn ska inte behöva känna oro inför sommaren, utan i stället kunna längta efter sol, bad, glass och roliga aktiviteter, säger Leif Bergström.
I Göteborg har Centrumkåren byggt upp en sommarverksamhet för barn i social och ekonomisk utsatthet. Två gånger i veckan under hela juli månad arrangeras aktiviteter som grillkvällar, badutflykter i skärgården, biobesök, Jumpyard och Liseberg.
– Många av barnen skulle annars sitta hemma hela sommaren. Några berättar att de längtar efter att bara få komma ut. De behöver bli sedda, ha roligt och få skratta, säger Amir Moghadam, som leder arbetet.
”En liten insats kan rädda sommaren för ett barn i utsatthet”
För Natalie, Nora och andra barn i utsatthet kan det räcka med en bussbiljett, en utflykt, en varm måltid eller ett tryggt sammanhang för att sommaren ska få en annan betydelse.
– Det behövs inte så mycket. En liten insats kan göra väldigt stor skillnad och rädda hela sommaren för ett barn i utsatthet, konstaterar Leif Bergström.
Text: Lukas Berggren