Stöd personer i hemlöshet - ge en julgåva!

Just nu på EU-center

1.Stiftelsen Matteusgården

Den 10e september 2024 ska Frälsningsarméns EU-center återigen slå dörrarna öppna för de ukrainska flyktingar som vill lära sig engelska och förbättra sin svenska.

De planerade tiderna för kurserna är:
Tisdagar och torsdagar
  • Svenska grupp 1: 10.30 – 11.30

  • Svenska grupp 2: 14.30 – 16.00

  • Engelska grupp 1: 8.30 – 10.00

  • Engelska grupp 2: 12.30 – 14.00

Kurserna avslutas i mitten av december 2024.
De som flydde kriget i Ukraina är också välkomna till centret för samhällsinformation och praktisk hjälp, vilket nuförtiden är särskilt viktigt i samband med folkbokföringsprocessen. Samtidigt kan de få stöd i form av jobbcoachning för att navigera den tuffa svenska arbetsmarknaden.

2.Motverka ofrivillig ensamhet 2024

 Aktiviteter som bidrar till gemenskap och stimulans/skapa mötesplatser/åtgärder som bidrar till att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet och isolering.

Grupper som är prioriterade i bidraget :
  •  Personer 62 år och äldre

  •  Unga 16 - 27 år

  •  Personer med psykisk ohälsa 

  •  Personer med funktionsnedsättning

  •  Personer inom det sociala området (exempelvis missbruk, hemlöshet, arbetslöshet)

3.Röda Korset - med en sjuksköterskemottagning

Varannan vecka-bokning på plats

4.Come join our weekly Devotion 

Varje måndag och fredag kl. 13.00

Eu-center entré

Om EU-center

Frälsningsarméns EU-center på Kungsholmen har öppet på vardagar för personer som rest hit från utlandet och som befinner sig i hemlöshet eller i social utsatthet. Vi vänder oss särskilt till personer från andra EU-länder – närmare sagt: personer som har medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd i ett annat EU-land.

Service på EU-center

På dagcentret finns möjlighet att uträtta dagliga basbehov, som att äta, duscha och tvätta kläder. Du kan även få råd och stöd i kontakt med myndigheter. Här finns möjlighet att sitta ner i värmen och ta det lugnt, äta och fika.

Vi har öppet för drop-in måndag, tisdag, torsdag och fredag kl 8–14 samt onsdagar kl 8–13.

Vi talar många olika språk

Personalen på EU-center talar många olika språk såsom svenska, engelska, rumänska, romani chib, polska, spanska, franska, ukrainska, ryska, arabiska, turkiska och tyska. Fråga oss gärna om du undrar något över hur saker och ting fungerar i Sverige och om hur du kan söka hjälp och vistas tryggt här.

Dator, internet och jobbcoach

På EU-centret kan du få låna dator med uppkoppling till internet. Vi hjälper dig gärna också att hitta lediga arbeten och ansöka till dem. Det underlättar mycket om du har egna kontakter och kan tala, antingen svenska eller engelska. Och det är också viktigt hur du skriver ditt ansökningsbrev och presenterar ditt CV. Personalen på EU-centret hjälper gärna till med att visa hur det ska se ut. 

På EU-centret serveras lunch dagligen.
Matsalen.
Toalett, dusch och tvättrum.
Samtalsrum.
Församlingslokalen.

Stöd i kontakt med myndigheter

Ställ gärna dina frågor till oss om hur det svenska samhället fungerar. Du kan till exempel få veta vilka tillstånd du behöver för att vistas, bo och arbeta här. Vi kan svara på många vanliga frågor, hjälpa till att hitta information och översätta den till andra språk. Undrar du vilka rättigheter du har som EU-medborgare eller som asylsökande, så kan vi ge svar.

Personligt samtal 

Vi kan erbjuda personligt samtal för dig som lever med oro, har flytt från krig, eller har upplevt andra svårigheter som du behöver tala med någon om. Frälsningsarmén är en kristen organisation och vi ber gärna för dig eller dina anhöriga om du vill. Vi samtalar gärna om Gud och frågor som rör andlighet och kristen tro.

” Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ge er vila. ”

Matt 11:28

Vår historia

Många människor i ekonomisk utsatthet använder sin rätt till fri rörlighet inom EU.  Som svar på detta startade Frälsningsarméns EU-center sin verksamhet på Hornstull 2014 och sedan flyttade centret till Fridhemsplan 2016. EU-center är en öppen social dagverksamhet som ingår i ett samarbete med Stockholms stad och andra ideella organisationer. 

Service vid centret

  • Basbehovsstöd (mat, möjlighet till dusch och tvätt).

  • Information om målgruppens rättigheter och skyldigheter i Sverige.

  • Rådgivning (jobbcoachning, samhälls- och sjukvårdsinformation, stöd vid myndighetskontakter).

  • Stödsamtal.

  • Ett specifikt stödprogram för människor som utsatts, eller är i riskzon för, exploatering och människohandel.